16 Mart 2022 Çarşamba 16:08

Samsun Valiliği koordinesinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Yem Bitkisi Ekilişini Artırma Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında Havzada yem bitkisi tohumluğu dağıtım töreni düzenlendi.

Havza'da Çiftçilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

Samsun Valiliği koordinesinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Yem Bitkisi Ekilişini Artırma Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında Havza’da yem bitkisi tohumluğu dağıtım töreni düzenlendi.

Havza Belediye Kültür Merkezindeki program Havza İlçe Tarım Müdürü İbrahim Sağlam’ın Havza tarımı hakkında bilgiler verdiği konuşma ile başladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz ise yapılan destekleme çalışmalarında büyük başarılar elde edildiğini ifade ederek; “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak 2022 yılında çiftçilere vereceğiz desteği 10 katıda çıkardık. Projemiz sonuçları itibari ile hayırlı olsun.” Dedi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yapmış olduğu konuşmada projenin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile 2022 yılında uygulamaya koyduğunu ve proje kapsamında üreticiler yüzde 60 hibeli olarak 42 bin kilogram silajlık mısır, 7 bin kilogram, 5 bin kilogram korunga, 69 bin kilogram yem bezelyesi ve 10 bin kilogram hibe İtalyan çimi tohumluğunun hibe edileceğini belirterek; “Toplam 133 bin kilogram hibe edilecek tohumluk ile 33.700 dekar yem bitkisi ekilişi sağlanmış olacak. Havza İlçemizde düzenlediğimiz program ile Havzalı üreticilerimize 1.250 dekar alanda üretilmek üzere 2 bin 500 bin kilogram silajlık mısır tohumu, 50 dekar alanda üretilmek üzere 200  kilogram yonca tohumu, 600 dekar alanda üretilmek üzere 6 bin kilogram yem bezelyesi tohumu üreticilerimize hibe edilecektir. Havza'da ise yaklaşık 25 bin 500 büyükbaş ve 30 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmakta. İlçenin kaba yem ihtiyacı 96 bin ton. Havza 64 bin dekar alanda 120 ton kaba yem bitki üretimi yapılmakta ve kendi ihtiyacından fazlasını üreten örnek bir ilçe. ” Dedi.

Sağlam; “Samsun tarımına vermiş oldukları desteklerden dolayı ve her zaman yanımızda olduğunu hissettiren sayın Valimiz Doç.Dr. Zülkif Dağlı, İlimizde yürüttüğümüz bitkisel ve hayvansal üretim projelerimize maddi manevi desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Mustafa Demir’e şahsım, kurumum ve Samsunlu üreticilerimiz adına teşekkürlerimi sunarım. Yem Bitkisi Ekilişini Artırma Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesinin üreticilerimize hayırlı olmasını ve üretim sezonumuzun bereketli olmasını temenni ederim.” Dedi.

Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de tohum dağıtımının önemli çalışmanın başlangıcı olduğunu dile getirerek, “İlçemizdeki sulama sıkıntılarının giderilmesi ve sulanabilir alanları arttırarak yem bitkileri ekim sahalarının genişlemesi ile hayvancılık daha da gelişecektir. Tüm kurum ve kuruluşlarımız ile ilçe tarımının gelişmesi için çalışmaktayız. Havza Belediyesi olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve ihtiyaçları için destek olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kaymakam Cengiz Nayman ise yem üretimin et üretimini doğrudan etkilediğini ifade ederek; “Gıda tedarikinin önemi pandemi döneminde kendisini gösterdi. Bu yüzden tarımsal üretime verilen her destek önemli. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından çiftçilere mısır ve yonca tohumları verildi.

Proje kapsamında Havza’da 114 çiftçiye bin 200 dekarı mısır, 200 dekarı yonca olmak üzere bin 400 dekar alanda ekim yapılması için 180 torba mısır ve yonca tohumluğu dağıtılacak.

Programa Havza Kaymakamı Cengiz Nayman, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımız Dr. Ali Korkmaz, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Ak Parti İlçe Başkanı Kadir Kayan, MHP Havza İlçe Başkanı Ferhat Gültekin, Havza Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Sağlam Oda ve Birlik Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Örgütleri, davetliler ve Havzalı üreticiler katıldılar.